Вежди Рашидов удари първия звънец на 48-ото Народно събрание. С тържествено

...
Вежди Рашидов удари първия звънец на 48-ото Народно събрание. С тържествено
Коментари Харесай

Вежди Рашидов удари първия звънец на 48-ото Народно събрание: Колеги, мислете!

Вежди Рашидов удари първия звънец на 48-ото Народно заседание.

 

С тържествено съвещание през днешния ден се откри новоизбраното 48-мо Народно заседание.

 

След регистрация Рашидов разгласи, че в залата има 235 народни представители.

 

Най-добрият оракул на бъдещето е предишното.

Така стартира обръщението на Вежди Рашидов към депутатите от 48-ото Народно заседание.

 

Предвид към този момент посребрялата ми коса, на мен се падна да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях доста и още диря отговори. Като малко момче мечтаех да открия света, да се боря да ставам по-добър и да надвивам. Спомням си унижението и промяната на имената, революционния ентусиазъм на градинката пред Кристал, мразовитата зима на 97-ма година, гладната стачка на Велико народно събрание, митингите, песните и хората зад микрофоните.

Мъдростта се ражда в паметта, а тя се построява в спомените. Променихме страната си, преодолявахме рецесии и се борихме с бедствия, издигахме едни сваляхме други. И по този начин буквално, камък по камък съградихме живота си, сподели Рашидов.

 

В словото си пред депутатите Рашидов прикани за примирение, разсъдък и помиряване. Припомняйки измененията, през които мина България след 1989 година, той настоя, че за триумфа е нужна сила, само че и опит.

 

„ Последните месеци се потопихме в реки от речи. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдалчество. Моля ви сътрудници, мислете. Агресията е най-лесният път към отрицанието, само че експанзията ражда експанзия “, сподели Рашидов.

„ Бъдещето е ярко, а предишното мрачно. За триумфа е нужна сила, необходим е и опит. Ние всички сме разнообразни, хората, които ни изпратиха тук са разнообразни, както са разнообразни цветовете в палитрата и няма нищо по-хубаво от това. Само от нас зависи какво ще сътворим “,допълни още той.

Рашидов категорично акцентира, че затъването в рецесии води до експанзията и отричане. И цитира Джордж Оруел: " Потънали сме в рецесии и затъваме в антиутопия, в която войната е мир, свободата е роднинство, незнанието е мощ ".

 

Рашидов заръча на депутатите да помнят, че всеки има живот, достолепие, близки и че зад с стоят хиляди хора. " Нека спорим само че да не се наскърбяваме, дано се борим, само че да не се убиваме ".

 

Объркани в ограничения и промени, влизаме от ден на ден в познатата ни антиутопия.

Затова ви апелирам - мислете. Нека, когато се изправяне един против различен, да помним, че всеки от нас има своята история, семейство, достолепие.

Нека спорим, само че да не се наскърбяваме. И аз като вас изживях младостта, само че е необходим и опит, обърна се Рашидов към младите си сътрудници. 

 

Мислете, знам, че всички тук са разнообразни, както цветовете на палитра, от това може да излезе нещо хубаво, подчерта депутатът от ГЕРБ. 

 

Рашидов прикани депутатите за примирение и разсъдък.

„ И дано този път излезе нещо по-добро от всичко това “, приключи той.

 

На откриването на 48-ия парламент участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър председател Гълъб Донев, членове на служебния кабинет, основният прокурор Иван Гешев, представители на правосъдната власт и други държавни институции.

Поканени да участват са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, някогашни ръководители на Народно събрание, представители на правосъдната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, както и на дипломатическия корпус у нас.

 

Украинският дипломат Виталий Москаленко беседва с английския си сътрудник Роб Диксън преди откриването на Народното събрание. Руският дипломат Елеонора Митрофанова не получи покана за първия работен ден на Народното събрание.

 

На днешното първо съвещание, откакто депутатите положат клетва, представителите на всяка една от седемте парламентарно определени обединения ще създадат изказване.

 

На първото си съвещание депутатите би трябвало да изберат ръководител на Народното събрание. Именно изборът на ръководител е първият тест за новите национални избраници могат ли да излъчат болшинство, към което да се образува държавно управление. Четирима са номинираните за най-високия пост в страната - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев - от " Продължаваме Промяната ", Кристиан Вигенин - от " Българска социалистическа партия за България " и Петър Петров - от " Възраждане ".

 

Президентът Румен Радев ще направи послание -  към българските жители и към народните представители.

 

Първото съвещание на новия парламент се открива в 9 часа от най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов, определен от листата на ГЕРБ-СДС.

 

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да съблюдават законите и да се управляват от ползите на народа.

 

Очаква се президентът Румен Радев да призове политическите сили към отговорност за сформиране на държавно управление и да обещае оптимално дълъг период за осъществяване на конситуционната процедура по съставяне на постоянен кабинет.

 

В 48-ото Народно заседание ще има седем парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България " и " Български напредък ", която е най-новата политическа мощ в българския парламент.

 

Още преди формалното разкриване на 48-ото Народно заседание надви политическото единодушие, съобразено и с рекомендацията на Европейския съюз за протоколните практики от март - посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на публични събития. Така съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова и краткотрайно ръководещият посолството на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат част от тържественото разкриване на 48-я парламент. 

 

Предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на днешното първо пленарно съвещание не събра задоволително поддръжка.

Част от процедурата през днешния ден е изборът на ръководител и заместник-председатели на Народното събрание. Четири политически сили оповестиха, че ще предложат свои претенденти за председателското място в 48-я парламент. ГЕРБ-СДС оферират Росен Желязков, " Продължаваме промяната " - Никола Минчев, Българска социалистическа партия ще номинира за ръководител Кристиан Вигенин, а " Възраждане " - Петър Петров. 

 

Ясни са ръководителите на парламентарните групи - Десислава Атанасова на ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров - тази на " Продължаваме промяната ", водачите на Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ, на " Възраждане " - Костадин Костадинов, на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова, на " Български напредък " - Стефан Янев ще оглавят и парламентарните си групи, а съпредседателят на Демократична България Христо Иванов ще бъде още веднъж отпред на групата им в Народното събрание, а Атанас Атанасов още веднъж ще е предлагането им за земестник-председател на Народното събрание от тяхната квота.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отхвърли депутатското си място и в 48-ия парламент, изиска от определените си народни представители като първа задача законодателно да търсят поддръжка за удължение действието на бюджета за 2022 година.

 

На първото съвещание на новия парламент с изключение на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова участват министър председателят Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР